ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΗΡΟΔΟΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΟΥΣ: ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΦΟΡΤΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ

Ηρόδοτος Μιλτιάδους. Ένας νέος άνθρωπος με όρεξη και μεράκι, ήσυχος, ευγενικός, με ήθος. Όταν συνομιλείς μαζί του τα μάτια του λάμπουν. Όταν είναι επί σκηνής μεταμορφώνεται. Γίνεται ένας άλλος. Μπαίνει μέσα στον ρόλο του και τον βιώνει κάθε που όταν τον ενσαρκώνει. 

Τον συναντήσαμε με αφορμή την παράσταση "Ο Καραγκιόζης" που ανεβαίνει αυτές τις ημέρες στο Θέατρο Αμαλία - Εταιρότητα. Μία παράσταση που συγκλόνισε το θεατρόφιλο κοινό από την πρώτη κιόλας στιγμή. Ακολουθεί η συνέντευξη που μας παραχώρησε. 

Ο Καραγκιόζης, ένα διήγημα της Λένας Κιτσοπούλου, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή διηγημάτων «Μεγάλοι Δρόμοι», 2010. Ποια κριτήρια αποτέλεσαν παράγοντα επιλογής του συγκεκριμένου έργου; 

Βασικό κριτήριο ήταν η αμεσότητα του κειμένου. Η Λένα Κιτσοπούλου καταφέρνει με την πρώτη πρόταση να σε βάλει να περπατήσεις με τα παπούτσια του κεντρικού χαρακτήρα. Κατά δεύτερον, η ίδια η ιστορία. Η πολύ συγκεκριμένη πορεία της ζωής του.

Σας δυσκόλεψε η δραματοποίηση ενός τόσο πυκνογραμμένου έργου; 

Θα έλεγα καταρχήν ότι ήταν μια απαραίτητη διαδικασία, μιας και το κείμενο είναι γραμμένο σε τρίτο πρόσωπο. Κρατήσαμε την υπέροχη γραφή της Κιτσοπούλου, αλλά κρατήσαμε μια ισορροπία μεταξύ αφήγησης και αναπαράστασης.


Ο Καραγκιόζης είναι η κυριότερη φιγούρα στο Θέατρο Σκιών. Το διήγημα και παράλληλα το έργο είναι μία σύγχρονη ιστορία. Ποια είναι η σημασία του ονόματος; 

Παρόλο γίνεται αναφορά στον Καραγκιόζη του θεάτρου Σκιών, εντούτοις στο κείμενο αυτό πρόκειται για το παρατσούκλι που κυνηγάει τον ήρωα σε ολόκληρη του τη ζωή.

Στην ουσία δίνετε σάρκα και οστά στη ψυχοσύνθεση του λογοτεχνικού ήρωα. Πόσο επίπονη μπορεί να είναι η ενσάρκωση αυτή από τη στιγμή που ο ηθοποιός, κατά τη διάρκεια της παράστασης, βιώνει τον χαρακτήρα που υποδύεται; 

Η μελέτη, η κατανόηση και η ενσάρκωση του ήρωα ξεκίνησε από τη διαδικασία των προβών. Ήρθα αντιμέτωπος με μια πολύ συγκεκριμένη κατάσταση όπου χρειάζεται συγκέντρωση και ισορροπία. Μιλήσαμε και με κλινικό ψυχολόγο. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν και είναι πολλές. Επί σκηνής η συναισθηματική φόρτιση είναι τεράστια.


Μέσα από το έργο αυτό επιδιώκετε να φωτίσετε κάποιες σκοτεινές ρίζες της προσωπικότητας του κοινού. Τι σας λέει το κοινό που έρχεται αντιμέτωπο με αυτό; 

Κάποιοι μας είπαν οτι δεν μπορούσαν να αντέξουν. Ο κόσμος συμπάσχει με την ιστορία. Καταλαβαίνει το τι περνάει αυτός ο άνθρωπος. Κάποιοι, δε, μένουν στις θέσεις τους και μετά το τέλος της παράστασης ενώ κατά τη διάρκεια έχουμε και γέλια και κλάματα.

Πόσο δύσκολο είναι το «Μονόδραμα» ως είδος όπου ο καλλιτέχνης ουσιαστικά βρίσκεται μόνος του επί σκηνής; 

Υπάρχει συμπαίκτης και είναι το κοινό. Επί σκηνής όμως είναι φοβερά δύσκολο. Πόσο μάλλον όταν κάνω και τους υπόλοιπους ρόλους μαζί. Είναι μοναχική η πορεία ενός ηθοποιού εξ'αρχής.


Η παράσταση διακρίθηκε για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στον Διεθνή Διαγωνισμό «Μονόδραμα» της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Pafos2017. Η διάκριση αυτή κατά πόσο ανέβασε τον πήχη για τις επόμενες δουλειές σας; 

Μπορώ να πω σχεδόν καθόλου!!!! Είναι πολύ τιμητικό τόσο για μένα όσο και για τον Αντρέα Αραούζο που σκηνοθέτησε, πόσο μάλλον όταν όλα αυτό ξεκίνησε από το μηδέν. Η όλη διαδικασία μέσα μου όμως παραμένει η ίδια.

Αυτό τον καιρό σας συναντάμε και στην τηλεόραση και συγκεκριμένα στα «Πέντε Κλειδιά» της Λένας Μαντά στο ρόλο του Πάρη. Μιλήστε μας για τη συμμετοχή σας. 

Είναι ένα υπέροχο βιβλίο. Υπέροχη η γραφή και το μυαλό της Λένας Μαντά. Ο ρόλος του Πάρη δεν υπήρχε στο βιβλίο, όμως είναι δημιούργημα της ίδιας της Λένας Μαντά για την τηλεοπτική σειρά. Ιδιαίτερος ρόλος, δύσκολος. Λόγω της μη σωματικής κίνησης, ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει.


Αν είχατε μόνο μία επιλογή, θέατρο ή τηλεόραση, ποιο από τα δύο θα επιλέγατε και γιατί; 

Όταν γίνονται και τα δύο με τις ιδανικές συνθήκες και με τον σωστό τρόπο, μπορεί να υπάρξει μαγικό αποτέλεσμα. Κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Είναι -στην φύση τους- πολύ διαφορετικά για να πεις προτιμώ το ένα ή το άλλο.

Αποκαλύψτε μας τα επόμενά σχέδιά σας...

Συνεχίζω με τα γυρίσματα του σίριαλ ενώ γίνονται σκέψεις για άλλο ένα επαναληπτικό κύκλο παραστάσεων του "Καραγκιόζη" στην Κύπρο. Θεατρικά υπάρχουν προτάσεις για αρχές του 17'.

Συνέντευξη: Έρη Χριστοφορίδου

Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση: Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ