ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Ο ΕΡΩΤΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟ


Το βιβλίο με τίτλο "Τα πλήκτρα της σιωπής" είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  οι θεατές την προηγούμενη Τετάρτη στο GocondArt στα Ιλίσια. Με αφορμή την παράσταση που ανέβηκε για μία και μοναδική φορά το Townsendia επικοινωνήσαμε με την συγγραφέα του βιβλίου "Τα πλήκτρα της σιωπής" κυρία Μαίρη Γκαζιάνη ώστε να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για όλα όσα έγιναν και είδαν οι θεατές αλλά όχι μόνο για την παράσταση. Μας μίλησε για το βιβλίο και για τον έρωτα της Αλεξίας με το Νικολάι. 

"Τα πλήκτρα της σιωπής". Ένας αινιγματικός ο τίτλος. Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή του τίτλου τόσο του βιβλίου σας όσο και της παράστασης;

Ο τίτλος του βιβλίου προέκυψε κατά τη συγγραφή του. Η έννοιά του είναι πραγματική και ταυτόχρονα μεταφορική. Πραγματική γιατί υπάρχουν τα πλήκτρα που σιωπούν από την αρχή, ενδιάμεσα και ίσως οριστικά. Η μεταφορική αφορά μυστικό του βιβλίου και δεν μπορώ να την αποκαλύψω.



Για όσους δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο... τι πραγματεύεται αυτό και τι πρόκειται να δούμε στην παράσταση;

Η υπόθεση του βιβλίου αφορά μια καρμική ερωτική σχέση που υφαίνεται ανάμεσα σε ήχους μουσικής και ποτίζεται με συναίσθημα. Όμως οι μυστικοπάθειες, οι εξομολογήσεις, μια τυχαία ανακάλυψη αλλά και η μοίρα την οδηγούν στην τελική πορεία της. Θα επιζήσει; Αυτό, ο αναγνώστης θα το ανακαλύψει  με την ανάγνωση του βιβλίου.  Στη θεατρική παράσταση βλέπουμε τους 4 κύριους ήρωες, τον Νικολάι, την Αλέξια, τον καπετάν Βαγγέλη και τη Βαΐτσα ενώ για τα μέρη  του βιβλίου που δεν μπορούν να αποδοθούν στη σκηνή χρησιμοποιούνται αφηγητές. 

Ένα ζευγάρι που ερωτεύεται μέσα από τη μουσική. Τι είναι αυτό που μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε αυτόν τον έρωτα; 

Θα έλεγα τίποτα. Γιατί οι καρμικές σχέσεις δεν τελειώνουν ποτέ, η λέξη τέλος δεν μπορεί να ειπωθεί και οι τίτλοι τέλους δεν πέφτουν ποτέ,


Πιστεύετε πως ο έρωτας μπορεί να αλλάξει έναν άνθρωπο που έχει συμφιλιωθεί με την μοναξιά; 

Ο έρωτας μπορεί να αλλάξει οποιονδήποτε άνθρωπο. 

Ποιο ήταν το ερέθισμα για τη συγγραφή του βιβλίου σας;  

Δεν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο ερέθισμα. Ξύπνησα ένα πρωί και είπα ότι θέλω να γράψω ένα βιβλίο που να περιέχει πολύ μουσική. Δεν ήξερα ποιος θα παίζει μουσική, τι είδους μουσική θα παίζει, τι όργανο θα χρησιμοποιεί. Χρίζοντας όμως την Αλέξια νεαρή καθηγήτρια που διορίζεται σ΄ ένα απόμακρο νησί, μοιραία, ο Νικολάι χρίστηκε μουσικοσυνθέτης.  Στόχος μου ήταν ξεφυλλίζοντας ο αναγνώστης τις σελίδες του βιβλίου ν΄ ακούει τη μουσική του Νικολάι και να ποτίζεται με το συναίσθημα των ηρώων μου. Ν΄ αγωνιά στα ανεβοκατεβάσματα της Αλέξιας στο σπίτι του λόφου και να σοκάρεται μαζί της στα μυστικά που αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο.  Να την συντροφεύει στις βραδινές και στις πρωινές διαδρομές της και να μην έχει αντιληφθεί αυτό που δεν αντιλήφθηκε ούτε η Αλέξια μιλώντας στο Νικολάι της. Αλλά είναι ένα παράξενο μυστικό… δεν θα το πω… 



Ποια ανάγκη σας καλύπτει η μεταφορά του βιβλίου στο θεατρικό σανίδι;

Την ανάγκη μου να δω τους ήρωές μου ζωντανούς πάνω στη σκηνή.

Ποια είναι τα συναισθήματά σας βλέποντας το βιβλίο σας να παίρνει σάρκα και οστά και να ανεβαίνει σε θεατρική σκηνή;

Ικανοποίηση, δικαίωση, χαρά, ευτυχία.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσει η παράσταση στους θεατές;

Αντέχεις; Να ζήσεις μια κοινή διαδρομή σε μονοπάτια ερωτικής αρμονίας που συνδυάζει τους ήχους και τις σιωπές; Αντέχεις; Υπάρχουν βέβαια κι άλλα μηνύματα που ανακαλύπτει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο, όπως π.χ. τη σχέση καθηγήτριας-μαθητή.

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ της παράστασης και του βιβλίου;

Απολύτως καμιά. Τα κείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στην παράσταση είναι αποκλειστικά και μόνο κείμενα και διάλογοι μέσα από το βιβλίο. Δεν γράφτηκε θεατρικό σενάριο. Βέβαια αυτό την κάνει να υστερεί σε σχέση με πολλά γεγονότα και πρόσωπα που αναφέρονται στο βιβλίο όμως η παράσταση βασίζεται κυρίως στο χορόδραμα και αποδίδει άρτια την ερωτική σχέση που αναφέρεται στο βιβλίο.



Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων. Πείτε μας πως προέκυψε αυτό; 

Ο όμιλος για την Unesco Πειραιώς και Νήσων, πολύ συχνά, υποστηρίζει πολιτιστικά δρώμενα και τα θέτει υπό την αιγίδα του εφόσον τα θεωρεί κατάλληλα. Δεν είναι η πρώτη θεατρική παράσταση ούτε η τελευταία που θεωρεί ότι αξίζει να την θέσει υπό την αιγίδα του. 

Η παράσταση θα ανέβει για μία μοναδική φορά. Θα υπάρξει δεύτερο ανέβασμα στο μέλλον;

Είναι επιθυμία όλων των συντελεστών και θα κάνουμε ότι μπορούμε γι΄ αυτό, δεδομένου ότι είναι και επιθυμία του θεατρόφιλου κοινού που δεν μπόρεσε να δει την πρώτη παράσταση.



Η παράσταση είναι δωρεάν για όποιον αποφασίσει να την παρακολουθήσει. Πόσο εύκολο μπορεί να είναι κάτι τέτοιο στις μέρες μας;

Η θεατρική παράσταση στήθηκε από την ηθοποιό και σκηνοθέτρια Όλγα Μουργελά και ηθοποιούς εραστές της τέχνης, πιο συγκεκριμένα, τους μαθητές της στο θεατρικό εργαστήριο που διδάσκει. Στόχος μας δεν ήταν το οικονομικό κέρδος αλλά η προβολή της συνολικής δουλειάς όλων μας. Καθένας μας πρόσφερε αφιλοκερδώς την τέχνη του.


Ποια από τα επόμενα σχέδιά σας θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Πολύ σύντομα θα εκδοθεί το νέο βιβλίο μου με τίτλο ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από τον Όμιλο Νίκη Εκδοτική κι εύχομαι να μου χαρίσει τις ίδιες κι ακόμη περισσότερες χαρές και συγκινήσεις από ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ. 


Συνέντευξη: Μαρία Γούσιου 


Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση πιέστε ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ