ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΓΚΑΛΗΣ: Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Με αφορμή την παράσταση «Εκκλησιάζοντες» που ανεβαίνει στις 21 Απριλίου στο θέατρο Αυλαία, το Townsendia είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Δημήτρη Δάγκαλη. Ηθοποιός στο επάγγελμα και μέλος της θεατρικής ομάδας Ομερτά. Το πηγαίο χιούμορ του διάχυτο και ο ίδιος χαλαρός και ευδιάθετος με μια σαρκαστική νότα μας παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη. «Εκκλησιάζοντες»!

Το έργο τι πραγματεύεται; Πρόκειται για μια παράσταση θρησκευτικού περιεχομένου;

Το έργο μας λέει την ιστορία της Μονής Οσίου Παγκαρίου (μεγάλη η χάρη του), των κατοίκων της μονής – τρεις μοναχοί και η διακόνισσα -, και δυο επισκεπτών της, ένας πολιτικός κι ένας δημοσιογράφος. Κάτω από το βλέμμα του Οσίου Παγκαρίου, όλοι «εκκλησιάζονται» με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα.

Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος;

Εγώ παίζω το ρόλο του Δημοσιογράφου. Νέος, φέρελπις και δαιμόνιος.

Μπορείτε να μας αποκαλύψετε κάποια από τα θέματα που αναδεικνύονται κατά τη διάρκεια της παράστασης; 

Η προσωπική φιλοδοξία, η διαπλοκή, η «τιμή» της πίστης και της αφοσίωσης.

Τι είναι αυτό που πρέπει να έχει ένας ηθοποιός για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας σατιρικής κωμωδίας;

Ν’ αντιληφθεί πως δεν πρέπει να σχολιάσει επί σκηνής αυτό που θέλει να σατιρίσει, αλλά αφού βρει ποιο είναι το αντικείμενο της σάτιρας, να προσπαθήσει να γίνει ο ίδιος αυτό. Τα σχόλια θα τα κάνει ο θεατής, και θα βγάλει τα συμπεράσματά του.


Όταν αναφερόμαστε στην κωμωδία ο νους όλων πηγαίνει σε ένα δύσκολο θεατρικό είδος. Από την εμπειρία σας πώς αντιδρά το κοινό της Θεσσαλονίκης στα διάφορα θεατρικά είδη;

Στη Θεσσαλονίκη ο κόσμος παρακολουθεί θέατρο ευτυχώς. Πιστεύω (κι ίσως θέλω να το πιστεύω) πως τα τελευταία χρόνια έχει ακόμα επιλογές, για να δει πολύ ωραίες παραστάσεις. Οι αντιδράσεις είναι ξεχωριστές, γιατί την ίδια στιγμή που ένας θεατής γελάει, ο διπλανός μπορεί απλά ν’ αδιαφορεί. Αυτό που ακούω περισσότερο πάντως είναι 1) ο κόσμος έχει ανάγκη να διασκεδάσει, 2) ο κόσμος θέλει τουλάχιστον να καταλαβαίνει τι βλέπει. Δύο «σχόλια» που ασφαλώς δε θα ικανοποιηθούν 100% ποτέ, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό.

Είχατε ενδοιασμούς να ανεβάσετε κάποιο έργο ακριβώς για το ότι σκεφτήκατε πως το κοινό είναι δύσκολο; 

Όχι. Δεν καταλαβαίνω τι θα πει «δύσκολο κοινό».

Βασικός στόχος της παράστασης είναι να προβληματίσει ή να ψυχαγωγήσει;

Δε θα καλούσα ποτέ έναν άνθρωπο να καθίσει σε μια καρέκλα, ώστε εγώ να τον προβληματίσω επί δύο ώρες. Δε θα πετύχαινα τίποτα έτσι. Νομίζω είναι πιο έξυπνο να προβληματίσεις ενώ ταυτόχρονα προσφέρεις και ψυχαγωγία. Πονηρό, έξυπνο παρόλαυτά.

Πώς ήταν η συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της παράστασης;

Άψογη. Είναι τύχη να βρίσκεις συντελεστές που έχουν τη διάθεση και ξέρουν πώς να συνεργάζονται.

Συμμετείχατε σε πολλές παραστάσεις. Ποια από αυτές ξεχωρίζετε και γιατί;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια, μόνο «με το ζόρι» και δε θέλω, ειδικά σ’ αυτά τα πρώτα τέσσερα-πέντε χρόνια κάθε παράσταση είχε να προσφέρει κάτι διαφορετικό και σημαντικό.



Τι είναι αυτό που σας κάνει να επιλέξετε ένα έργο; Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή αυτών; 

Ελάχιστες φορές έχω βρεθεί στη θέση να επιλέξω εγώ ένα έργο για ανέβασμα. Η επιλογή μπορεί να γίνει γιατί «διάβασα ένα έργο και μου άρεσε», γιατί «θέλω να πω μια ιστορία και να στείλω ένα μήνυμα», γιατί «θέλω να εκφράσω κάτι βαθειά προσωπικό», και για πολλούς άλλους λόγους.
Σαν ηθοποιός το να επιλέξω να συμμετάσχω σε μια παράσταση, κρίνεται κυρίως από τους ανθρώπους που τη φτιάχνουν. Η συνεργασία είναι πολύ μεγάλη πρόκληση.

Το τελευταίο διάστημα συμμετείχατε σε αρκετές παραστάσεις. Πόσο εύκολα μπορεί ένας καλλιτέχνης να «μπαινοβγαίνει» σε διάφορους ρόλους; 

Διάβασμα, καλή πρόβα, και αντίληψη του πότε αρχίζει και πότε τελειώνει η δουλειά σου ως ρόλος μιας ομάδας, μιας παράστασης. Εύκολα-δύσκολα αυτά είναι χρήσιμα εργαλεία, και μ’ αυτά πορεύομαι.

Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο αυτό το καιρό; Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Αυτή την περίοδο δουλεύω με την ομάδα χορού «Vis Motrix», για την παράσταση «Nocturne» που θα ανέβει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου στο Studio Vis Motrix, σε σκηνοθεσία Κ. Γεράρδου. Τα υπόλοιπα σχέδια θα τα δούμε το φθινόπωρο.



Για περισσότερες πληροφορίες για τη παράσταση: «Εκκλησιάζοντες»