ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΠΑΡΚΟ ΤΣΕΠΗΣ: ΜΙΑ ΟΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΗ ΓΚΡΙ ΖΟΥΓΚΛΑ


Σίγουρα, το έχεις προσέξει και εσύ! Τις τελευταίες εβδομάδες η συναυλία οικονομικής στήριξης για το Πάρκο Τσέπης, στις 15 Μαρτίου, στον πολυχώρο WE, εμφανίζεται συχνά πυκνά στην αρχική σου στο facebook. Είτε επειδή θα πάει κάποιος φίλος σου, είτε επειδή γράφουν για αυτήν οι ιστοσελίδες της Θεσσαλονίκης. Στην συναυλία του Πάρκου Τσέπης θα τραγουδήσουν το Κακό Συναπάντημα, οι The Balguns, ο Μπάμπης Μπατμανίδης και θα χτυπήσουν τα κρουστά τους οι Paranauê. Τι είναι, όμως, αυτό το πάρκο τσέπης; Μιλήσαμε με τον Θεοδόση Γιαννακίδη, να μας ανοίξει τα μάτια.


Ο Θεοδόσης είναι μέλος της Πρωτοβουλίας Γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου εδώ κι ένα χρόνο. Μας λέει την ιστορία. Πριν από 4 χρόνια μια ομάδα δραστήριων κατοίκων της πόλης μας αποφάσισε να αναζητήσει τρόπους για να γίνει η ζωή στη γειτονιά πιο ευχάριστη, προτάσσοντας την ατομική ευθύνη αλλά και την συλλογική ευαισθησία απέναντι στα κοινά. Τρόπους για να νιώσουν ξανά γειτονιά με την παραδοσιακή έννοια της λέξης, μιας μεγάλης οικογένειας που δεν έχει αποξενωθεί από τον διπλανό της, εξαιτίας των συνθηκών διαβίωσης στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις.


Πρώτα-πρώτα ξεκίνησαν με το Δείπνο της Άνοιξης. Τα τελευταία 4 χρόνια, κάπου μεταξύ Μάιου και Ιουνίου, για μία μέρα ο δρόμος της Σβώλου γεμίζει μπαλόνια, πολύχρωμες γιρλάντες και φιλοξενεί διάφορες δράσεις: προβολές ταινιών, μουσικά συγκροτήματα, ζογκλέρ, και ό, τι λογής καλλιτέχνες μπορεί να φανταστεί κάποιος. Ένα τεράστιο τραπέζι που εκτείνεται από την αρχή έως και σχεδόν το τέλος της Αλ. Σβώλου, γεμάτο φαγητό και ποτό, είναι ο πρωταγωνιστής της δράσης. Όλα αυτά στο πλαίσιο της αυτό-οργάνωσης μεταξύ των κατοίκων της γειτονιάς. Φυσικά, μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε, καθώς οι συνελεύσεις της Πρωτοβουλίας Γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου είναι ανοιχτές προς το κοινό και γίνονται συχνά δράσεις προς ενημέρωση και καλέσματα για συμμετοχή νέων μελών. 


Κι ήρθε η ώρα να μάθουμε για το Πάρκο Τσέπης. Είναι άλλη μια δράση της Πρωτοβουλίας Γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου που στοχεύει στην αξιοποίηση ενός εγκαταλελειμμένου -εδώ και 20 με 30 χρόνια- οικοπέδου, επί της διευθύνσεως Αγαπηνού 5. Τα 2/3 ανήκουν στις Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. και το 1/3 στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Πώς αποφασίστηκε να γίνει πάρκο τσέπης; Η ιδέα προήλθε από την διπλωματική 2 μελών της Πρωτοβουλίας, φοιτητών του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης που μελετούσαν τα πάρκα τσέπης.


Ουσιαστικά, τα πάρκα τσέπης, ήδη αναπτυγμένα στο εξωτερικό, είναι χώροι πρασίνου μικρής κλίμακας που σπάνια ξεπερνούν τα 600 τ.μ. και απευθύνονται στο ευρύ κοινό, είτε βρίσκονται σε δημόσιο, είτε σε ιδιωτικό χώρο. Συνήθως, δημιουργούνται ευκαιριακά, πάνω σε ακανόνιστα κομμάτια κενής ή «ξεχασμένης» αστικής γης. Πρωτοεμφανίστηκαν στις αρχές του 20ου στην Αμερική ως δράση που εξέφραζε την αντίδραση των πολιτών στα αναδυόμενα προβλήματα του αστικού χώρου, όπως η συρρίκνωση των δημόσιων χώρων, η έλλειψη πρασίνου και η ανησυχία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.  


Έπειτα από ενημέρωση του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ιδέα, η Πρωτοβουλία Γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου προχώρησε σε κατάθεση αιτήματος για τη παραχώρηση χρήσης. Λίγο αργότερα οργανώθηκε ο καθαρισμός του οικοπέδου με ανοιχτό κάλεσμα σε όποιον επιθυμούσε να βοηθήσει. Όπως μας λέει ο Θεοδόσης, εκεί που πριν υπήρχαν σκουπίδια, τζάμια, αποτσίγαρα, σύριγγες, προφυλακτικά και πτώματα αδέσποτων ζώων, τώρα υπάρχει μόνο το χώμα. Και πάνω σε αυτό σκοπεύουν να γίνουν πολλά. Θα φυτέψουν λουλούδια, θα μεγαλώσουν δέντρα, θα τοποθετήσουν ταΐστρες για τους μικρούς μας τετράποδους φίλους. Επίσης, θα φροντίσουν να είναι προσβάσιμο στα ΑΜΕΑ και να γίνει επαναχρησιμοποίηση υλικών στις απαιτούμενες κατασκευές . Θα δημιουργηθούν χώροι ανάπαυσης, έκφρασης, εκπαίδευσης και διασκέδασης. Στόχος είναι το Πάρκο Τσέπης να προάγει την περιβαλλοντική συνείδηση και το αίσθημα (συν-)ευθύνης. 


Γενικότερα, τα Πάρκα τσέπης είναι έργα χαμηλών, οικονομικών και τεχνικών απαιτήσεων. Ανταποκρίνονται με μεγάλη ευστοχία στις ανάγκες των κατοίκων-χρηστών αφού μπορούν να σχεδιαστούν από αυτούς προσαρμοσμένα στις ρεαλιστικές ανάγκες τους. Έτσι κι έγινε. Τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε ένα ανοιχτό εργαστήρι συμμετοχικού σχεδιασμού με πάνω από 50 συμμετέχοντες. 


Η Πρωτοβουλία Γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου δεν σταματάει να ενημερώνει τους κατοίκους για τις δράσεις της, να είναι πάντα ανοιχτή για όποιον ενδιαφέρεται να συμμετέχει, και η διαχείριση της γίνεται μέσω συλλογικών διαδικασιών. Τελικός στόχος είναι η Γειτονιά να αγκαλιάσει το εγχείρημα, ώστε σε βάθος χρόνου να εξοικειωθεί με τη λειτουργία του πάρκου και να λειτουργεί χωρίς τις παρεμβάσεις της Πρωτοβουλίας.


Για να ζωντανέψει το Πάρκο Τσέπης γίνεται η συναυλία οικονομικής στήριξης στο WE. Πέρα από το ότι θα περάσεις καλά, χορεύοντας στους ρυθμούς των Κακό Συναπάντημα, The Balguns, Μπάμπη Μπατμανίδη και Paranauê, θα έχεις συμβάλει και στη δημιουργία ενός όμορφου και καταπράσινου πάρκου. Εσύ βλέπεις ακόμα λόγο να μην πας; Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:30 και η είσοδος είναι 6 ευρώ με μπύρα. 

Φωτογραφίες: Προσωπικό αρχείο Θεοδόση Γιαννακίδη