ΕΠΙΚΑΙΡΑ

6/recent/ticker-posts

ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΤΖΟΥΜΑ: ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΠΟΦΟΡΤΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΟΣΑ ΒΑΡΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΖΩΗ


Είχαμε την χαρά να συνομιλήσουμε με την ηθοποιό Σμαράγδα Τζούμα για τον ρόλο της ως θεατρική παραγωγός στην παράσταση "60 λεπτά". Δεν είναι η πρώτη της επαφή με την μαύρη κωμωδία καθώς πρωταγωνιστούσε και στην προηγούμενη επιτυχία του Άνθιμου Κατιρτζόγλου "Νευρικοί Εραστές 2 1/2". Ας δούμε τι μας είπε σχετικά με το ρόλο που ενσαρκώνει στο έργο αυτό, αλλά και τους προβληματισμούς της γύρω από τις σύγχρονες ανθρώπινες σχέσεις.

Πείτε μας λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου και παρουσιάστε μας τον χαρακτήρα που υποδύεστε.

Πέντε άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι λαμβάνουν ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόκειται για μια πρόσκληση σε ένα πάρτι γενεθλίων. Σε αυτό το πάρτι αρχίζει ένα παιχνίδι... οι μάσκες πέφτουν... και όλοι έρχονται αντιμέτωποι με τα μυστικά τους αλλά και με μια σκληρή πραγματικότητα. Η Αντιγόνη τώρα είναι μια θεατρική επιχειρηματίας παραγωγός και σκηνοθέτης της «παρέας». Μια γυναίκα σκληρή και δυναμική... έτσι τουλάχιστον φαίνεται η οποία δεν κουράστηκε καθόλου στη ζωή της να αποκτήσει δόξα, χρήμα, καριέρα... με αποτέλεσμα να βαριέται τα πάντα πολύ εύκολα!

Εντοπίζετε κοινά σημεία αναφοράς ανάμεσα στη Σμαράγδα και τον ρόλο που ενσαρκώνει;

Υπάρχουν πάντα κοινά σημεία ανάμεσα σε εμένα και στους ρόλους που καλούμαι να ενσαρκώσω και αν δεν υπάρχουν τα δημιουργώ. Διαφορετικά δεν μπορεί να πλησιάσει ο ένας τον άλλον. Είναι μια σχέση και αυτή χρειάζεται να δώσεις και να πάρεις.

Οι έξι χαρακτήρες του θεατρικού βασίζονται σε μια στερεοτυπική απεικόνιση ή αποτελούν μια ιδιαίτερη προσέγγιση;

Οι 6 χαρακτήρες τηρούν τις στερεοτυπικές γραμμές ως προς το ύφος, το ήθος την έκφραση αλλά με έναν ιδιαίτερο τρόπο ανατρεπτικό, αντί συμβατικό και κάθε περίπτωση άκρως ενδιαφέροντα.


Στο έργο κάθε ήρωας είναι αντιμέτωπος με τα δικά του αδιέξοδα. Θεωρείτε πως το κοινό θα μπορέσει να αφουγκραστεί τους προβληματισμούς των πρωταγωνιστών και κατά συνέπεια να ταυτιστεί μαζί τους;

Το κοινό στην πλειοψηφία του ερχόμενο στο θέατρο έχει ανάγκη να αποφορτιστεί από όλα όσα το βαραίνουν στην πραγματική του ζωή και είναι σίγουρο ότι θα ταυτιστεί με τους ήρωες στα πλαίσια μιας ενδοσκόπησης στα εσώψυχα του.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν κόσμο μέσα από το διαδίκτυο, κατά τη γνώμη σας αυτή η πρακτική μας έχει αποξενώσει από το κοινωνικό μας περιβάλλον ή αντιθέτως μας έχει φέρει πιο κοντά αμβλύνοντας προβλήματα όπως η απόσταση, η καθημερινή ρουτίνα, ο πιεσμένος χρόνος κ.α.;

Ένα νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πολλά θετικά αλλά και πάρα πολλά αρνητικά. Αν θεωρούμε πάντως ότι μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικοινωνούμε πραγματικά ή ότι γεφυρώνουμε τις αποστάσεις τότε σίγουρα έχουμε χάσει την ουσία!!!

Εκτιμάτε πως υπάρχει σήμερα λόγος να φιλτράρουμε τις πληροφορίες που κοινοποιούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεδομένου ότι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητάς μας;

Σαφέστατα ναι, καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι να παρερμηνευθούν πληροφορίες που κοινοποιούμε ή να διαμορφωθούν στρεβλές εντυπώσεις για εμάς του ίδιους.

Θεωρείτε πως η εικόνα μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντικατοπτρίζει τον πραγματικό μας εαυτό ή όλοι παρουσιάζουμε την καλύτερη ή ακόμη και εξιδανικευμένη, εκδοχή μας;

Πιστεύω πως έχουμε δύο ζωές! Η πρώτη είναι η κανονική μας ζωή. Και η δεύτερη είναι αυτή που παρουσιάζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το έργο «60 λεπτά», ως μια μαύρη κωμωδία, στηλιτεύει κοινωνικά και ηθικά ζητήματα με μια δόση χιούμορ. Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το γέλιο για να αντιμετωπίσει κανείς τις προκλήσεις της πραγματικότητας;

Το γέλιο ως μέσο αντιμετώπισης των προκλήσεων της σύγχρονης πραγματικότητας είναι συνυφασμένο με το DNA μας κάνοντας αναγωγή στην αρχαία σάτιρα και το δράμα και ιδιαίτερα στις μέρες που διανύουμε αυτό το τεράστιο φορτίο της κρίσης σε οικονομικό και κοινωνικό και ιδεολογικό επίπεδο.

Ποια προβλέπεται να είναι τα μελλοντικά σας σχέδια ή είναι πολύ νωρίς ακόμη για τέτοιες συζητήσεις;

Η ψυχολόγος μου απαγορεύει να σκέφτομαι μακροπρόθεσμα (γέλιο). Άλλωστε τα επαγγελματικά μου σχέδια αποτελούν ένα μυστήριο... όπως ακριβώς και τα «60 λεπτά»!!


Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: '60 ΛΕΠΤΑ' Η ΜΑΥΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ ΚΑΤΙΡΤΖΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ